11.6.2010

Mikä lie?Hain tämän vihreän turkisviittaisen kaunottaren nimeä kahdesta hyönteiskirjasta sekä netistä, mutten osannut löytää! Tunnistaisiko joku tämän punajalan? Voisiko se olla jokin siilikäs, kääriäinen tai yökkönen?

11 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Venhoyökkönen (Pseudoips prasinanus). Melko yleinen, joskaan ei yökkösten tapaan kovin hyvin tunnettu. Kasvattelin toukkia joskus tutkimustarkoituksiin.

Upeita kuvia.

Iines kirjoitti...

Kiitos, Mika!

Käytin aika paljon aikaa opaskirjojeni selailuun, mutta kun en ollut lajista tai suvusta varma, oli vaikea hakea muuta kuin selaamalla kirjoja. Nythän se selvisi nopeasti.

Mika kirjoitti...

Michael Chineryn Euroopan hyönteisopas lienee paras kirja selailtavaksi. Jos siitä ei löydy jonkin ötökän kuvaa, tuskin löytyy muistakaan kirjoista.

Iines kirjoitti...

Minäpä otan tuon Chineryn kirjastosta maanantaina, ja hankin ehkä itsellenikin, jos tykästyn siihen. Tattista!

mikis kirjoitti...

Joo, tää oli helppo. Useimmat yökköset on tummia ja niitä on vaikea erottaa lähisukulaisista. (Eikä niitä edes näe ellei kuilkuile öisin ulkona.) Sitä paitsi niitä on niin paljon. No, mikrolepidotreoita - siis niitä joita sinä sanot "koiperhosiksi" on vielä paljon enemmän. (Antaa vaan olla.)

Muuten, Iines, jos perhosella on "kampamaiset" tuntosarvet niin se on Kehrääjäkoiras. Ne on - etenkin kehrääjänaarat - jännän näköisiä: pehmeitä ja pullen pörhöisiä.

Ps. Minkä takia muuten "kampaviineriä" sanotaan kampaviineriksi?

Pss. Tämä meidän nykyinen ulkoministeri... mikä hän nyt olikaan nimeltään... on (mun mielestä) ihan kiitäjäperhosen näköinen. Ne on... piti sanoa "kivoja"... mutta en nyt sanokaan. Hirveen sporttisen näköisiä ne ovat.

Iines kirjoitti...

Olen nähnyt kampamaisia tuntosarvia erilaisilla ötököillä ja ihastellut niitä. Esimerkiksi punemittarillakin oli sellaiset, mutten saanut kuvaan.

En ole muuten kiitäjääkään saanut vielä kuvaan, en minkään lajin, koska ne taitavat liikkua pimeässä ja minä kuvaan valoisalla.

mikis kirjoitti...

Tämä parnassius mnemonyse (en viitsi käydä Googlesta lunttaamassa miten tämä nimi kirjoitetaan), oli ensimmäinen perhonen joka Suomessa rauhoitettiin. Muistan, kun katselin niitä Somerniemellä. (Siinä lähellä asui Rauli Somerniemi.) Pikkuapolloa et Rauman/Nauvon luona näe, se on mahdotonta. (Vaikka siellä kasvaisikin "katkeraa maksaruohoa", jota sen toukat järsivät.)

Ps. Rauhoitettuja perhosia ei saa hätistellä. (Saa niitä kuvata.) Toisaalta mun mielestä on epäkorrektia häiritä mitään eläimiä - oli ne rauhoitettuja tai ei. (Kuten esimerkiksi varikset, rupikonnasammakot ja ihmiset.)

Mari kirjoitti...

Komee takatukka sillä ainakin on!

Iines kirjoitti...

Takatukka on tosiaan komea.

Mikis, häirinnästä olen samaa mieltä, ja itsekin tunnen huonoa omaatuntoa, kun ahneuksissani olen mennyt liian lähelle häiritsemään kamerallani esimerkiksi kiihkeää parittelusessiota.

Yleensä olen oppinut kuitenkin askeltamaan luonnossa hipihiljaa ja hiipimällä.

ajatar kirjoitti...

Upea turkiskaulus perhosella!

irma kirjoitti...

Ihmeellinen pieni vihreä keiju. Kauniisti olet hänet kuvannutkin, ei vaikuta ollenkaan häirityltä.