20.6.2011

Niityn asukkeja 2


Tuntisiko joku, onko tämä niitylle vadelmapusikkoon 
pesänsä tehnyt lintu kenties luhtakerttunen vai lehtokerttu, 
vai jokin muu laji. 
Jalat ovat vaaleanpunaiset, yleisväri ruskehtava.

Heinäsirkka kujeilee


9 kommenttia:

Kiki kirjoitti...

Todella upeita kuvia!

Sirpa kirjoitti...

Mahtavat kuvat!
Tuo heinäsirkkakin...

Una Reinman kirjoitti...

Ihanat kuvat jälleen!

Hui tuota sirkkaa!!! =)

Leenamarketta kirjoitti...

Enpä osaa sanoa linnusta mitä lajia edustaa, olen huomannut että yleensä veikkaan väärin, vaikka lintukirjaani tutkinkin :)
Pienet ötökät ovat yleensä hirveän rumankauniita ja pelottavia, onneksi ne tosiaankin ovat hyvin pieniä.
Ihanat kuvat taasen.

Jape kirjoitti...

Kuvakulma on hiukan hankala, mutta sanoisin, että kerttu on mainitsemiesi vaihtoehtojen sijaan joko pensaskerttu tai hernekerttu. En ole kuitenkaan 100% varma...

Iines kirjoitti...

Hyvä saada varmistus kuitenkin kertulle, sillä jokin kerttu tämä mielestäni on.

Luin että luhtakerttunen tekee pesän paikkaan, jossaa on vadelmikkoa ja mesiangervoa, ja tässä niityllä on nimenomaan vadelmikkoa, mesiangervoa ja koiranputkea sun muita. Lintukirjani mukaan ykkösvaihtoehto olisi siis luhtakerttunen ihan habituksenkin perusteella, mutta en siis tunne kerttuja ennestään.

Jape kirjoitti...

Joku kerttu/kerttunen lintu varmasti on. Pään harmaa viittaa vain minusta joko pensaskerttuun tai hernekerttuun. Luhtakerttusella ei _minun_ lintukirjan (Lintuopas) mukaan ole harmaata väriä, paitsi "keväällä päälaki ja selkä melko vaalena harmaanruskeat". Eli voi se ollakin luhtakerttunen...
Kuvakulma on hankala.

Kertut ovat mielenkiintoinen linturyhmä, joita ainakin itse koitan löytää retkilläni. Ne ovat usein taitavia laulajia, jotka ovat varsinkin näin kesäkuussa äänessä. Usein kertut onkin helpointa havaita laulunsa perusteella. Sitten kun pesintä alkaa (heinäkuussa) kertut hiljenevät lähes tyystin.

Iines kirjoitti...

Tämän kertun huomasin, kun se kuvaillessani koiranputkilta hyönteisiä pyrähti pois aina samasta paikasta, vadelman oksan juuresta. Ja kyllä siellä pesä olikin, sillä lintu lensi sinne aina ruokaa nokassaan. Lisäksi se vahtii paikkaa. Sen varoitusääni on luhtakerttusen, kun kuuntelin Linnut äänessä -kirjastani lauluja.

Mutta siis, en ole varma. Linnun yleissävy on siis ruskehtava, pikemmin kuin harmaa. Tukan pörrö on kuitenkin siis ilman muuta kerttusen pörrötukka.

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Jestas mikä naamapotretti heinäsirkasta. Eipä noita yksityiskohtia näe näin hyvin paljaalla silmällä. Edelleen hyvin ymmyrskäisenä silkasta kunnioituksesta...:)