28.7.2013

Keisarinviitta





7 kommenttia:

M Tom kirjoitti...

Ihanat perhoskuvat.

Tillariina kirjoitti...

Eikös oo iso perhonen? Niin ja näyttäväkin tietty. Hieno kuvasarja.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Iines kirjoitti...

Kiitos!

Tänään perhoset ovat piilossa kun sataa.

Sokea kana kirjoitti...

Löytyi sittenkin!
Juttelin eilen paikallisen maanviljelijän kanssa uutisesta, että peltojen myrkyt ovat syynä siihen, että tänä vuonna on näkynyt poikkeuksellisen vähän päiväperhosia. Hän kertoi, että myrkytykset tehdään iltayöstä juuri siitä syystä, että päiväperhoset eivät enää siihen aikaan ole liikenteessä.

Iines kirjoitti...

Kyllä, Sokea kana, tehomaatalous on syynä perhosten katoon! Näin sanottiin uutisissakin pari päivää sitten. Tehomaatalous ja se, ettei ole enää avoimia luonnonniittyjä ja tienvierustoja. Tienpielikukat niistettään kiireesti alas (miksi ihmeessä???), vaikkeivat ne estä yhtään mitään.

Minun oman tonttini alapuolistieltä oli viety kaikki kauniit kaunokit, pietaryrtit, siniset kellot, virnat sun muut perhoskukat, ja tasajalkaa kiukusta hyppäsin, kun huomasin konemiehen tekosen. Täytyy vissiin jatkossa kytkeä itsensä telaketjuilla kissankelloihin sinne tienvarsille. Mokomat persustaansa koneen penkiltä nostamattomat konekuskit! Ettäs kehtaavat! Miten kummassa leikattu ruskea sänki olisi kauniimpi kuin värikäs kukkaloisto?

Sokea kana kirjoitti...

Niin - totta, myös niittyjen puute! Maanviljelijöiden lisäksi syyllisiä ovat siis myös kaikki kunnolliset pihanhoitajat, jotka parturoivat siistiksi tonttinsa joka nurkan ja istuttelevat hollantilaisia kuvastokukkia. Joista ilmaston lämmetessä tulee taas kohta uusia puutarhakarkulaisia ja WWF joutuu pidentämään vieraslajilistaansa.

Nuo tielaitokselle - perusteluna "liikenneturvallisuus!" - niittävät kuskit tietysti tekevät niin kuin käsketään ja silloin kun käsketään. Meikäläisen mökkitienoilta on onnistuttu hävittämään ukontulikukka melkein kokonaan, yhdelle kallioleikkaukselle on paennut sinnittelemään vielä kolme yksilöä. Siis vieraslajihan sekin tietysti on, rautakautinen tulokaskasvi eli pois vaan.

Asiaa on näköjään tutkittukin. Alkukesän niitot vähensivät merkittävästi perhosten määrää. Jos niitot tapahtuvat kerran kesässä ja vasta elokuussa, tulos oli parempi sekä perhosten että kasvien kannalta: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=66121

Iines kirjoitti...

Thanks, Our photos!

Tämä on tietenkin totta, Sokea kana, että tienvarsikuskit tekevät käskettyä työtä, ovat toisten renkejä. Ukontulikukka on täältäkin hävinnyt kokonaan, kun vielä jokin aika sitten sitten sitä oli muutamia kappaleita aina samassa paikassa. Nyt ei ensimmäistäkään muutamaan vuoteen. Kissankäpälät ovat kadonneet vakiopaikoiltaan ja jopa minun savisen niittypeltoni ohdakkeet ovat tänä vuonna vähentynet puolella viimevuotisesta - samoin perhosten määrä, jota olen tuskitellut koko kesän. Esimerkiksi tavallinen nokkosperhonen on ollut kateissa koko kesän ja sinisiiivet ovat minun paikoistani kadonneet lähes kokonaan. Tässä lähellä on paljon peltoja, joita myrkytetään joka kesä. Yksi myrkytettävä pelto ulottuu mereen. Viime vuonna vielä myrkytetyllä pellolla oli merihanhia, tänä vuonna niitä ei ole näkynyt kuin pari kolme pikku ryhmää.

Jotain tarttis tehdä!