2.8.2010

Suklaanvärinen neitoperho?


Tässä on vaihteeksi ruskea neitoperho, kun ne yleensä ainakin minun silmiini ovat selkeän tiilenpunaisia, eivät näin ruskeita. Kuvan värejä ei ole käsitelty ollenkaan. Oletteko nähneet luonnossa ruskeita neitoperhoja, kun minulla tämä oli ensimmäinen selvästi ruskea? Alla vertailun vuoksi normaalinvärinen tiiilenpunainen yksilö, joka oli lähellä ruskeaa.17 kommenttia:

TuijaH. kirjoitti...

Suruvaippaan rakastuneen Neitoperhon jälkeläinen..? <3

Wiltteri kirjoitti...

Ensimmäinen lajiaan minulle, hyvät kuvat!!!

Liisa kirjoitti...

On siinä selkeä väriero. Kauniit kuvat. Pietaryrtti on upea tausta.

Mari kirjoitti...

"Kuvan värejä ei ole käsitelty ollenkaan." Totta, mutta kamera tekee aina oman versionsa todellisuudesta, sen väreistä. Jo se, että kuvan valkotasapaino on himpun vinksallaan muuttaa kuvan värejä joskus radikaalistikin.

Kysymys kuuluukin, oliko perhonen silmällä katsottuna myös noin ruskea - vai onko kyse kameran omasta sävellyksestä?

Iines kirjoitti...

Mari, perhosen luonnossakin ruskea väri juuri kiinnitti huomioni, ja siksi kuvasin sitä. Muutoin en olisi enää viitsinyt kuvata tätä paljon kuvaamani perhosta tänä kesänä.

Mikä lie mutaatio?

Kiitos kommenteista!

PS Marille vielä semmoinen, että en harmikseni päässyt kuvaamaan 12 photo heinäkuun kuvaa! Seuraava tulee.

Mari kirjoitti...

Näin arvelinkin, mutta piti vielä varmistaa. On se niin jännän värinen.

Tiitsa kirjoitti...

Voisiko kyseessä olla vanha yksilö, jonka värit olisivat haalistuneet? Tosin tuo näyttää kyllä hyvin terveeltä kaverilta.

Iines kirjoitti...

Ilman muuta ikä voi olla hyvä selitys värille, mutta samaa minä katsoin: perhonen näytti luonnossakin melko vetreältä, ehjältä ja oli hyvinkin lentokykyinen. Jotenkin arvelen värin olevan syntymälahja.

Iines kirjoitti...

Pst Korostan vielä, että nuo molemmat perhoset on otettu peräjälkeen, samassa kasvirykelmässä, samassa valon kulmassa, samoilla säädöillä. ja että siis perhosen ruskea väri kiinnitti huomioni, kun vieressä lenteli useita tiilenpunaisia.

Jape kirjoitti...

Olen nähnyt jonkinverran eri värisiä neitoperhosia, jollakin haaleat värit kuten tuossa ylimmässä kuvassa.

Kuvien valotuksessa on hiukan eroa kylläkin. Alemman kuvan vihreät kasvinosat ovat selvästi tummepia kuin ylemmän kuvan. Eivät selitä kuitenkaan noin radikaalia eroa perhosten väreissä.

Veikkaan että kyse on perhosten ikäerosta ja sen aiheuttamasta värierosta.

Tiitsa kirjoitti...

tässä linkissä on kuva vanhasta neitoperhosesta
http://www.vastavalo.fi/neitoperhonen-perhonen-vanha-neitoperhonen-139251.html
ilmeisesti nämä harmaantuvat virkeinä yksilöinä. :)

Iines kirjoitti...

Tiitsa, tuo linkin kuva vakuuttaa nyt, että perhon ruskea väri on ikääntymisen mukanaan tuomaa punan haalistumista. Kiitos, täältä saa kyllä aina tietoa, kun uskaltaa kysyä!

Wiltteri kirjoitti...

... ja kysyvä ei tieltä eksy!!! :)

Delilah kirjoitti...

En ole nähnyt ruskeaa neitoperhosta koskaan. Yksi "normaalinvärinen" räpisteli mökkilaiturin vieressä viikko sitten. En tiedä, joutuiko se kalan tai linnun suihin, niin huonokuntoiselta se näytti.

Iines kirjoitti...

Neitoperhoja on nyt runsaasti, esimerkiksi omalla niitylläni oli kymmeniä yhtaikaa jo lakastuneissakin ohdakkeissa ja kukkeissa pietaryrteissä. Oikeastaan niitä näkee missä vaan, jopa puutuolin lämpimällä pinnalla.

Una Reinman kirjoitti...

<3

Ihana tuo eka, Tuijan kommentti. =)

Mika kirjoitti...

Jos neitoperhonen kasvaa korkeassa lämpötilassa (ja ehkä myös kosteudessa) siitä tulee ruskea. Perhosharrastajien umpiastioista niitä syntyy melko usein, mutta luonnossa harvoin. Ilmeisesti väripigmentin valmistus häiriintyy kuumassa kotelovaiheen lopullla.