3.1.2009

Harjoitustunti 1: Lumikiteet


Takiaiset olivat aamulla valkoisen huurteen kuorruttamia. Näissä kuvissa on pyritty lumikiteen kuvaamiseen, joten lumi näyttäytyy jäänä, vaikka se on valkoista silmällä katsottuna.
Lumikteet on kuvattu makrolinssillä, Irman hienojen kidekuvien innoittamana. Häneltä sain myös ohjeita kameran säätöasetuksiin.
Tässä toistaiseksi tarkimmat otokseni, joita ei voi verrata Irman jäätähteen. Nämä ovat lumihiutaleita sillankaiteelta.Minulla oli AV-asetuksen aukko väärin säädetty, se ei ollutkaan 2.8, kuten piti, vaan paljon pienempi. Uusi innostunut kokeilu huomenna! Kai näistä vihjeen saa, miten hienoja kiteet voivat olla, ja erimuotoisia. Vielä ne taltutan. Kohta seuraa tunti nro 2.

PS Jos jollakulla ehtiväisellä kuvaajalla on annettava vinkkejä kidekuvaukseen, ne tulevat tarpeeseen. Pitääkö kiteen olla mieluiten tummalla pohjalla? Miten saisi yksittäisen kiteen kuvattua mahdollisimman isona? Miten läheltä kannattaa kuvata? (Canon makrolinssi EF-S 60mm 1:2.8 USM)

20 kommenttia:

KooTee kirjoitti...

Samoilla apajilla ollaan, minä otin vain yhden kuvan, en pelkästään kiteestä vaan kidekimpusta.
Vaikeaa se on pitää vain kokeilla.
Tuo aukko on tietysti riippuvainen kakkulasta. Tietysti se on mahdollisimman suuri koska syväterävyyttä ei tarvitse olla paljoa jos yhdestä kiteestä kuvan ottaa.
Tuo tumma kuvasi olisi hyvä, mutta olet varmankin joutunut rajaamaan sen suuremmasta kuvasta?
Kyllä tumma pohja varmaankin olisi hyvä jotta kide erottuisi hyvin taustasta.
Milelenkiintoinen alue, mutta kiteiden kuvaamiseen pitäisi kyllä olla loitto tuossa makron ja rungon välissä, että pääsisi vielä lähemmäksi....niin ja ehdottomasti jalusta!
Harjoitellaan!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo toiseksi ylimmäinen on mielestäni kaunis, tykkään sinertävästä vivahteesta siinä.

Älä noudata kirjaimellisesti niitä minun säätöjäni, nehän oli sellaiset vain siinä yhdessä kuvassa. Valon määrä, kuvausetäisyys ym. vaikuttavat säätöihin. Kokeilen välillä automaatilla ja katson, millä säädöillä kamera ne ottaa. Sitten vähän muuntelen niitä, jotta saisin kuvan sellaiseksi kuin haluan.

Onneksi pakkaset jatkuvat - ja harjoitukset! Enhän minäkään näitä aikaisemmin ollut kuvannut, kun vasta kesällä makronkin hankin.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäys edelliseen. Voisit ihan hyvin kokeilla kuvata vielä lähempää. Minäkin sen kidekuvan otin 10 sentin päästä. Silloin pitää kyllä olla jalusta ja sekin tukevasti pystyssä!

Iines kirjoitti...

Loittorengas! No sellaisen hankin ilman muuta, ei liene edes kallis, pitääkin katsoa nettikaupasta. Onkohan sellainen aina standardikokoa?

Irma, ilman muuta ajattelinkin niin, että olosuhteet muuntavat noita arvoja. Niistä on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle.

Onpas innostava kohde, huomenna taas, ja nyt katsomaan vielä Kooteen kiteet ja muittenkin päivitykset.

Iines kirjoitti...

Voi harmi, kun olen nyt hukannut hyvän jalustani irrotettavan osan, sen levyn, johon kamera kiinnitetään, siis ruuvataan kiinni. Onkohan se mökillä? Ilman sitä kallis jalusta on käyttökelvoton, kun kameraa ei saa kiinni.

KooTee kirjoitti...

Euiköhän jalustaasi löydy varaosana sitä pikakiinnityslevyä.
Olisi hyvä sada joltain kokemuksen ääntä loiton käytöstä makron kanssa.
En ole itse sitä kokeillut muualla kuin telen kanssa joskus vuonna 1ja 2
Loitot ovat yleensä kaksiosaisia.
Huono puoli on se, että ne pidentävät valotusaikaa, mutta jalusathan sen korvaa varsinkin jos kuvaa paikallaan olevaa kohdetta.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvänen aika millainen kidebuumi täällä on syntynyt :). Minäkin vilkaisin tänään kiteitä, mutta koska en löytänyt mieleistä kidettä niin jäi kuvaamatta. Ehkä huomenna. Jalustan kanssa en kyllä ala näpräämääm, kun muutenkin kädet paleltuvat ihan tunnottomaksi kuvatessa. Jos ei synny ilman, niin ei sitten.

Iines kirjoitti...

Jalustaa on kyllä ihan järkevä käyttää, jos on selvä visio ja kohde. Itselläni se on yleensä komerossa, ja nyt siitä on pälliosa hukassa, joten hyvällä syyllä en voi käyttää sitä.

Minä kun olen kuvauksessa siis inspiraation vietvissä oleva hetken lapsi, en paljon ehdi jalustaa pystyttää kun jo räpsin. Siinä se vika kai onkin. Näkemystä on - ehkä - mutta tekniikan kustannuksella. Vaan minkäs itselleen tekee.

Wiltteri kirjoitti...

Hyvin on kidekuvaus liikkeelle lähtenyt, ainakin minun silmiini. Itse myös kuvailen fiilispohjalta, mitä vastaan tulee. Ainoastaan paikan mietin etukäteen... Toista harjoitustuntia odotellessa.. :)

-wiltteri-

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole kokemusta loittorenkaista,mutta tässä nyt on juttua siitä,että mikä se rengas on.Loittorenkaita (tai loittoputkia) käytetään makrokuvauksessa lyhentämään objektiivin lähintä tarkennusetäisyyttä.

Kun kuvattava kohde tuodaan lähemmäksi linssiä (objektiivia),niin siitä syntyvä kuva muodostuu aina vain etäämmälle linssin taakse. Objektiiveilla on rajallinen mitta.Etäisyydellä kameran kuvatasoon on maksimimitta ja tämä yleensä rajaa objektiivin lyhimmän tarkennusetäisyyden.

Loittorengas asetetaan objektiivin ja kameran väliin. Se on periaatteessa pelkkä putki,joka mahdollistaa pitemmän välin linssitason ja kuvatason väliin.Tällöin varsinaista kohdetta voidaan tuoda lähemmäksi ja saadaan suurempi kuva siitä. Samaa on tehty jopa WC-paperirullan putkilla.

Tietylle objektiivikiinnitykselle tehdyt loittorenkaat on usein varustettu kamerajärjestelmän sähköisillä liitännöillä,jolloin objektiivin toimintoja voidaan yhä käyttää.

Ei ne niin kovin halpoja ole,jos wc-paperirullan hitaan vertaa,esim. Canon EF 1:1 loitto 50mm:n makroon maksaa Rajalassa 295 €,muualla kyllä halvempia.Kolmannen osapuolen loitot ovat halvempia ja niitä myydää yleensä kolmen kappaleen pakettina,siis kolmea eri pituutta.

Kyllä noita lähikuvia voi ottaa vaikka 300mm:n lasilla.Lähin tarkennusetäisyys,yleensä niissä 60cm,käyttöön ja räps!Sitten jäkikäsittelyssä rajaamalla pääse aika lähelle kidettä,jalustalta tietysti pitää kuvailla.Jos et halua sinertävää kidettä,niin ylivalota varovasti,niin lumi ja myös kiteet ovat silloin valkoisia.Tummalta taustaltahan se kide parhaihen näkyy.

Hommaa siihen jalustaas se pikakiinnityslevy.Sanokoot muut mitä lystää,mutta kunnon jalusta on tärkein härpäke valokuvailussa,se pesee mennen tullen kaikenmaailman vakaajat.

Voit kokeilla myös tällaista juttua,että jos herneitä löytyy kaapista,niin laita niitä pussiin ja pussinsuu tiukasti kiinni.Pussi sitten maahan ja kamera sen päälle.Jos ei ole lankalaukaisinta käytössä,niin sitten kamerasta ajastin päälle,koska muuten tärähtää laukaistaessa ja vaikka peilin lukituskin vielä päälle.No,ilman kulmatähtäintä on kylläkin vaikea entsimestä mitään nähdä,paitsi makuuasennossa. ;)

Lycka till!

KooTee kirjoitti...

No niin, siinä tuli asiaa tuutin täydeltä. Samoista asioista olen jauhanut itsekkin vähän siellä sun täällä. Joku on varmaan perille mennytkin, kunhan vain uskoisitte;)
Hernepussiohjeen olen antanut useallekkin, mutta kukapa se nyt noin kallista lisävarustetta käyttäisi?

Pikku juttu joka tuli mieleeni, taisin jossan sanoa, että olen käyttänyt loittoa telen kanssa, tarkoitin varmaankin telejatketta joka on hiukan eri asia kuin loitto, mutta mitäs tuosta. Sekoitetaan lisää =DD

Anonyymi kirjoitti...

KooTee,nyt on SiWassa herneet tarjouksessa,Bonus kortilla melkein ilmaisia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Älä nyt hyvä Iines pahastu seuraavasta tekstistä.Kun edellä kommentissa kirjoitin,että hernepussia käytettäessä pitäisi olla kulmatähtäin,jotta etsimestä näkisi jotain tai sitten kuvaaja on makuuasennossa.Näin talvella se maa on kylmä.Minä voisin kyllä tulla makuualustaksesi,niin voisit siinä sihtaitailla lämpimällä alustalla!
Tällä kaikella ajattelen vain ja ainoastaan valokuvausta.

Kiitos!

Leonoora kirjoitti...

Huikeita!

Iines kirjoitti...

Voi Pena, kiitos tosi arvokkaista käytännön vinkeistä! Näistä on todella apua, ja tuo hernepussi-ideahan on mainio. :)

En kyllä aavistanut, että loittorengaskin olisi noin kallis, mutta se nakoo nyt hitosti, jos suoraan sanon. Ennen kesää se on varmaan minulla, sellainen kutina on. Hyönteiskuvissa varmaan hyvä.

Miksi se jalustan käyttö kangertelee niin monella? No minulla siitä syystä, että se on niin painava, ja samalla kun liikun kuvaamassa, lenkkeilen muutenkin, liikun luonnossa, ja painavan jalustan kanssa ei kyllä liikuskella, kun on vielä kamerareppukin selässä. Jokin pieni jalusta voisi olla ok, mutta ei niistä taida olla mihinkään.

Luulen, että löydän kyllä sen puuttuvan osa, kun käynnistän suuretsinnät. Viimeistään mökiltä kevättalvella.

Vielä kiitos, Pena ohjeistasi, niistä on hyötyä varmaan muillekin.

Anonyymi kirjoitti...

Iines hyvä!
Ei niistä hyötyä ole,minä tarjouduin makuualustaksi,siis kuvailutapahtumassa,ei sen kummempaa.Sanonkin sen tässä ja nyt,kun sitä ei kukaan muu kuule,että olet ihastuttava nainen,vaikka en sinua ole koskaan nähnytkään! Pieni lilliputti avatar kuvasi kertoo kaiken!
Olen tosissani,vai oletteko te muut koskaan ennen nähneet,että Pena on seonnut lopullisesti ja kirjoittelee mitä sattuu? Jos olette,niin haluaisin sen itsekin tietää.Voi Iines!
Kiitos!

Iines kirjoitti...

Kiitos, Pena! Eiköhän jatketa kiteitten kuvaamista. :)

ajatar kirjoitti...

Tässäkin tuossa toiseksi ylimmässä on kauniit värisävyt!

Minä en ole paljon kuvannut, eilen oltiin kyläilemässä ja tänään koira on ollut hoidossa siihen se aika on mennyt.

KooTee kirjoitti...

Joo, Penalla on tainnut mennä lujaa, mutta hyväntahtoinen vanha mies voi puhua nyt ihan mitä sattuu, mutta kyllä täälläkin Iinestä pidetään ihastuttavana.

Vielä pikkujuttu tuosta loitosta.
Se vähentää entisestään terävyysaluetta joten valotusajat pitenevät koska aukkoa täytyy pienentää.

Irma on antanut hyvän vinkin jalustan käytöstä. Kamera kiinnijalustaan ja jalusta olalle sekä menoksii. Siinä se!

Anonyymi kirjoitti...

chloe purse
chloe paddington handbag
chloe uk
dior
christian dior