28.5.2013

Tämän kesän Scolitantides orion





Joka toukokuu olen onnistunut bongaamaan 
lajina harvinaisen, rauhoitetun ja 
vaaraantuneen kalliosinisiiven
Sitä tavataan vain muutamalta paikalta  
avokalliomaisemaa Suomesta.
Tänään tapasin sitten tämän odotetun perhosen, 
tismalleen samalta paikalta kuin monesti ennenkin.

18 kommenttia:

  1. Kaunis ja harvinainen! Hyvän kuvan siitä olet saanut.

    VastaaPoista
  2. Kaunis niin kaunis. Yritin katsella tänään kun tuolla luonnonpuiston kallioilla kuljin vaan, eipä näkynyt.
    Se on siis samassa paikassa... siispä nyt tiedän minne menen huomenna ;))

    VastaaPoista
  3. Kiitos!

    Tiitsa, jos paikka ei ole tiedetty kalliosinisiiven esiintymispaikaksi, niin todennäköisesti niitä ei siellä ole. Satakunnassa on pari paikkaa, ja itse en ole missään muualla tätä nähnyt kuin tällä tietämälläni kalliolla, jolla kasvaa runsaasti mm. paksulehtisiä maksaruohoja, isoja ja pieniä. Näitä pitää siis kallioilla olla. Lajia on siis vain paikoin eteläisessä Suomessa ja ehkä jossain itäisessäkin loukossa.

    VastaaPoista
  4. Onpa harvinainen perhonen. Kaunis!!

    VastaaPoista
  5. Älä paljasta paikkaa missä tuo populaatio elää! (On olemassa ryöstöperhoskeräilijöitä. He, saadakseen "vaihtokappaleita", ovat valmiita vaikka tuhoamaan koko paikallisen kannan.)

    Älä paljasta paikkaa missä tuon perhoset olet nähnyt!

    VastaaPoista
  6. En ole kirjoittanut tämän paikan nimeä, enkä kirjoita, sillä paikka on hyvä pitää rauhallisena. Nytkin siellä on liikaa väkeä, joka ajaa vuoren huipulle autolla, niin että perhoset ovat vaarassa murskaantua. Paikalle pitäisi saada puomi ajoesteeksi.

    VastaaPoista
  7. Hyvä. Kamalan kilttiä.

    Havinaisempi sinisiipi on muurahaissinisiipi. Niitä elää vain kahdessa paikassa: Siellä ja Täällä. (Tiedän missä.) Ja toinen paikka niistä on semmoinen, että jos sinne menee perhoshaavi kädessä, saattaa saada granaatista päähän. Koska se on aluetta jossa harjoitellaan sodankäyntiä. - Ja onhan se vähän liioittelua jos ihminen nappaa perhoshaaviinsa rauhoitetun muurahaissinisiiven, ja häneen osuu harhaluoti ja hän kuolee, niin... ei niin saa tapahtua.

    Ps. Mutta tuo kuva tuosta yksilöstä on niin tarkka, ettei tarkempaa voi olla.

    VastaaPoista
  8. Muuten,
    jos etsitte muurahaissinisiiven levinneisyystietoja Wikipediasta, on hyvä niin. (Koska harhaannutte.)

    VastaaPoista
  9. Muurahaissinisiipeä en ole tietääkseni koskaan nähnyt, tai siis tunnistanut. Mistähän sellaisen tapaisi - pitää luottaa onneensa.

    VastaaPoista
  10. Et ikinä tule löytämään muurahaissinisiipeä. Et. Paitsi jos luotat minuun ja annat minun johdattaa sinut semmoiselle harjulle jossa niitä on. (Samalla meidän kyllä pitää väistellä granaatinheittimien sirpaleita. Mutta mehän väistelemme!)

    VastaaPoista
  11. Aikuiset perhosethan - rakkaat ystäväni - voisivat lennellä missä tahansa. Ei se heitä häiritsisi. Mutta eivät he silti lennä muualla kuin missä heidän beibiensä ravintokasvit (esimerkiksi juuri kalliomatara) on. - Siksi perhosia näkee parveilevan juuri tietyissä paikoissa, eikä muualla.

    VastaaPoista
  12. ... siis tiettyä (harvinaisia) perhosia näkee vain tietyissä paikoissa. Ei muualla!

    VastaaPoista
  13. ... "tiettyä" = tiettyjä.

    Ite olen nyt niin pöhkö että taidan lentään sänkyyn selälleni.(Kuin Sauvalude.) - Ps. Tietyt päiväperhoset ovat muuten semmoisia etteivät ne omaa todellisuuttaan - eli maailmaa - muuten kuin auringonvalossa pysty näkemään. Tarkoitan, että kun aurinko menee äkkiä pilveen, ne tipahtavat suoraan lennosta aluskasvistoon. Koska heistä tulee sillä silmänräpäyksellä sokeita.

    (Olen varma, että tätä te ette tienneet. Ainakaan kaikki teistä.)

    VastaaPoista
  14. En tiennyt, että jokin perho voi tipahtaa lennossa maahan, kun aurinko menee pilveen. Sen tiesin, että yököt nukkuvat päivällä, mutta se on eri asia. Pihakukassa päivällä olevaa horsmakiitäjää saa kuvata ihan rauhassa joka puolelta, se on kuin horroksessa, vaikka siihen koskisi. Ehkä sekään ei näe päivällä lentää.

    VastaaPoista
  15. Näin on, jos näin on. En väitä että tietäisin asioista enempää. Mutta kovin harvoin jos koskaan sinulla on kuvia mittariperhosista. Niitä näkee yleensä iltahämärissä, silloin ne lehahtavat siivilleen. Tai lepattelevat... ne lentävät samalla tavalla kuin vanhat ihmiset kävelevät, horjahdellen. Eikä mittariperhosten kauneutta välttämättä heti tunnista, ne ovat jotenkin graaffisia. (Pelkistetyllä tavalla kauniita.)

    VastaaPoista