14.8.2008

Kuvien värit eri koneilla?



Tervehdys tästäkin blogista pitkästä aikaa!

Olen siis nyt julkaissut kuviani oikeastaan vain Kuvakirjassa, ja tämä blogi on jäänyt vähälle.

Tämä yllä oleva kuva on uusin kuvani Kuvakirjassa, ja minua kiinnostaa ja hieman huolestuttaakin nyt eräs seikka, josta haluaisin vähän palautetta.

Nimittäin mökillä minulla oli käytössäni uusi läppäri, jonka värimaailma vaikuttaa omiin silmiini aivan erilaiselta kuin tämän vanhan pöytäkoneen. Ja kun vaihdan kuvia muistitikulta koneelta toiselle, värierot ovat huimaavat.

Tässä pöytäkoneessa värit ovat sumeammat ja pimeämmät ja läppärissä terävämmät ja valoisammat. Kun näin on, saatan erehtyä kuvien muokkauksessa kun vaihdan niitä koneelta toiselle. Kuvat voivat siis näyttää esim. liian tummilta tai sitten liian teräviltä.

Haluaisin tietää, huomaatteko eroja tässä yllä olevassa pöytäkoneella muokatussa kuvassa ja tuossa linkkaamassani Kuvakirjan samassa kuvassa, jota on säädetty läppärissä.

Jos huomaatte eron omalla koneellanne, kumpaa värimaailmaa pidätte luonnollisempana tai parempana?

JK 1 Nyt kun itse vertaan kuvia, huomaan, että ero ei olekaan suuri, kun säädin näytön tarkkuutta suuremmaksi ja kirkkaammaksi. Ilmeisesti vanha pöytäkone alkaa väsyä.

Muuten - tuon Wordpress-blogin uutuudenviehätys alkaa hieman haihtua, kun alkaa harmittaa sen hidas latautuminen ja selaustekniikka. Tässä Bloggerin blogipohjassa on hyvänä puolena nopeus ja selauksen laajuss, monta kuvaa samalla klikkauksella samalla sivulla. Taidan palata tähän pohjaan ja julkaista vain jokuset Worpressissa.

JK 2 Pääsen vihdoinkin paremmin kommentoimaan myös muiden kuvia, kun en ole enää hitaamman mokkulan varassa.

17 kommenttia:

  1. Moi,

    Tuossa kuvakirjassa olevassa kuvassasi on vähän enemmän kontrastia kuin tässä blogissa olevassa ja se näyttää mielestäni hieman paremmalta.

    Tämä Blogger näyttää myös huonontavan kuvia aika lailla. Itse olen huomannut että tänne kun lataa kuvia, niin väreistä tulee paljon haaleammat ja kuvasta selvästi rakeinen. Ilmeisesti tämä systeemi haluaa pienentää niitä kuvia aika reilusti.

    Mutta voi asiaan vaikuttaa myös väriprofiilit, millä kuva on tallennettu. Ne kannattaa tsekata kuvankäsittelyohjelmasta. Mikäli väriprofiili ohjelmassa ja siinä koneessa millä katselet kuvia on sama, ei eroa pitäisi hirveästi olla. Tietysti myös näytön asetukset vaikuttavat ja nehän voivat vaihdella koneiden välillä. Jotta "kaikki näyttäisi aina samalta" ja oikealta, pitäisi näytöt kalibroida vastaaviksi..

    VastaaPoista
  2. Hei Juliusj, hämmästyin tosiaan aika tavalla, kun huomasin blogin kuvat pöytäkoneella aika tummiksi ja sumeiksi(ikkunaiines-blogin). Läppärin näytöllä ne olivat valoisat ja kirkaat.

    Läppärissä on lisäksi Picasa-ohjelman kohdalla jokin ihmeellinen automaattinen värimaailman muutos, jonka Windows suorittaa automaattisesti "kysymättä" lupaa. Kyse on kai Vistan ominaisuudesta. Kun sitten vien nämä värimuutetut kuvat pöytäkoneelle, tulos näyttää ei-toivotulta tai ainakin erilaiselta.

    On toisaalta aika hassua, että kuvien värimaailma voi koneella olla toinen mikä on kuvaajan tarkoitus, ja jokaisen koneella vielä hieman erilainen. Siinä on jokin tekninen heikkous jonka ei pitäisi olla. Insinööreillä on siis vielä paljon tekemistä.

    VastaaPoista
  3. Lisään vielä tämän,kun kirjoitit,että kuvat aukeavat hitaasti WordPressissä.Yksi syy on varmaan,että kuvatiedostojesi koko on järjestään yli 1Mt.Nettikuvat voi aivan huoletta pakata 50%.

    VastaaPoista
  4. Pena jo ehti siihen, mitä minun piti sanoa. Kuvasi ovat niin isoina tiedostoina, että ne latautuvat sen takia hitaasti wp:ssa. Pienennä kuvakokoja. :)
    Minusta kuvakirjan kuva on erittäin hyvä, en näe siinä mitään ihmeempää eroa tähän bloggerin kuvaan.

    Krisu

    VastaaPoista
  5. En minä ole huomannut Worpresissä hitautta!
    Blogger pakkaa aika paljon kuvia mutta niin taitavat muutkin tehdä.

    Minä pidän (jos nyt ptää valita)enemmän siitä kuvasta joka sinulla on Wordpressissä;)

    VastaaPoista
  6. Ok, minä olen jo pienentänyt uusimpia kuviani ja kokeilen niitä, ellei niistä sitten tule liian pieniä niin että kehystä näkyy liikaa.

    VastaaPoista
  7. Vähän lisäystä.
    Kuvako ja tiedostokoko ovat kaksi eri asiaa.Kuvan latautumisnopeuteen vaikuttaa tiedostokoko(esin 150kt),kuvakoon(esim. 800x600 pix) pysyessä silti samana.Ennen kuvan lataamista blogille se pakataan kuvankäsettelyohjelmalla,tiedostokoko pienenee.Parempi pakata itse,kuin antaa blogin tehdä se.

    Kuvakoon pienentäminen vaikuttaa kyllä tiedostokokoonkin hieman,mutta mitä niitä peukalonpäitä siellä näyttelee,jos blogialusta sallii isonkin kuvan.Wordpress.org sivustolla on taulukko siitä,miten suuria kuvia eri teemoille voi laittaa,siis pikseleissä.

    Ei näitä mun höpinöitä kannata niin tosissaan ottaa,jokainen tekee,miten tekee,et sillai.
    Lycka till !

    ps. Älä pienennä kuvakokoa,vaan tiedostokokoa,mmuutenkin hyvät kuvasisi näyttävät paremmilta isompina.

    VastaaPoista
  8. No nyt tuli eteen ihan uusi asia, kuvan tiedostokoon pienennys! Mitenkähän ja missä vaiheessa sen teen?

    Siis menettelen aina näin: Puran kuvat kamerasta suoraan koneelle, josta ne menevät Omiin kuvatiedostoihin ja Picasan avattuani Picasaan. Picasassa pienennän vaakatasokuvat kokoon 1024 ja pystykuvat kokoon 800.

    Olen luullut, että tämä riittää. Ja tässä Bloggerissa se on toiminut hyvin, mutta Wordpressissa tilanne on varmaan toinen.

    Miten siis kuvan tiedostokoko pienennetään? Pena, löytyykö helppoa ohjetta, vai onko se ohje tuolla Wordpressin sivulla, johon jo viittasitkin?

    Kiitos tähänastisista "höpinöistäsi", juuri sellaisia ohjeita ainakin minä tarvitsen.

    VastaaPoista
  9. Olet luullut aivan oikein.Blogger ym. blogit pakkaavat halutessasi kuvia,mutta yleensä huonolla menestyksellä.Loppujen lopuksi nettikuvat ovat kuitenkin niin pieniä,että 50% pakkauskaan ei niitä kovin näkyvästi huononna.Ilmeisesti sinulla on järjestelmäkamera ja siinä jo pienin jpg-muodossa otettu kuva on tiedostokooltaan niin suuri,että pelkkä kuvakoon pienenneys ei riitä,ilta ja yökuvien tiedostokoot ehkä just ja just käyvät ilman pakkausta.Mitä tummempi kuva,sen pienempi tidostokoko,black is black!

    Ok,kunhan ensiviikolla tulen kotiin,niin katselen näitä juttuja ja kirjoitan niistä vaikka tämän kuvasi kommenttiin.

    ps.Taipuuko sinulla lontoon murre,kysyn siksi,että englanninkielisiä ilmaisia laadukkaita ohjelmia on olemassa,esim. Gimp,itselläni käytössäolevaa Photoshop CS2 vastaava,johon sisältyy just tuo kuvan pakkaus,siis kuvatiedoston koon pienentäminen,Save for Web toimito,jossa voi sitten säätää,kuinka paljon kuvaa pakkaa(pienentää tiedostokokoa)

    Ok,palaan asiaan pikapuoliin.

    VastaaPoista
  10. Tässä vielä linkki ko. ohjelmaan.
    Gimp
    Tutustumisen arvoinen kuvankäsittelyohjelma,ilmainen ja vastaa melkein Photoshop CS 2.Englanninkielinen kylläkin.Ohjelmistojen suhteen ei olla vielä siinä tasolla,että lihapullat ja muusi voidaan tilata suomeksi sekä Egyptissä,että Rovaniemen Kaupunginhotellissa,valitettavasti.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Pena vinkeistä! Tutkin vielä tarkemmin tuota Gimpiä. Minulla on muuten koneessa Photoshop Elements 2.0, ja tytär opettaa aina kotona käydessään minua käyttämään sitä. Ostin myös suomenkielisen opaskirjasen Photoshop Elements 4, sillä aikeissa on hankkia uudempi versio, suomenkielisenä, jos vain saa, sillä lontoonmurre ei taivu tämän terminologian osalta minulla tarpeeksi. Olen lukenut lukiossani pitkän saksan, englanti oli lyhyinä kursseina.

    Minulla on siis järjestelmäkamera Canon EOS350 (muistaakseni), joten kuvat ovat isoja. Valitsen lisäksi aina kuvatessa sen korkeimman "laadun", joka on kai isoin. Ehkä pitäisi valita pienempi laatu tai pakkauskoko jos ne nyt ovat sama asia.

    VastaaPoista
  12. Tuossa tuli Penalta niin hyviä ohjeita että on turha enää niihin puuttua. Jos hakit Elementsin niin siitä on jo kuutosversio mikä on varsin hyvä ohjelma, ei suomenkielisenä ole valitettavasti saatavanakaan. Ei ai haitanne sinukaan jos minäkin sillä olen pärjännyt, täysin kielipuolisena=)
    Siinä voi myös tiedostokokoa pakata.

    Tuo tidostokoon pakkaaminen on oikeastaan samaa kuin kuvien pienentäminen sähköpostia varten.

    Olet käynytkin jo uusilla sivuillani, mutta tässä kuitenkin sama muistututus sinulle kuin muillekkin ystävilleni.

    Muistuttelen samalla uudesta blogistani: http://kooteenkuvakulmat.blogspot.com/
    Pistäppäs osoite muistiin ja tervetuloa sanomaan mielipteesi.

    VastaaPoista
  13. No hyvä,jos sinulla on tuo Photoshop Elements,et sitten mitään muuta tarvitsekkaan.Sieltä löytyy juuri tuo Save For Web toiminto.Pienennät vaan kuvan ensin,nuo mainitsemasi pysty ja vaakakuvien pikselikoot ovat aivan ok,no,ehkä läppärin näytölle hieman isoja,mut ei siitä kannata välittää.Opettele ihmeessä käyttämään sitä,pistä tyttö lujille!

    VastaaPoista
  14. Saan luultavasti tuon Elements 2:n päivitettyä uusimpaan versioon, sanoi tytär. Ostan siis sen ja katson ohjeet opaskirjasta joka on tehty 4:selle.

    Kootee, panen sinut sivupalkkiin heti, kun päivitän tämän!

    VastaaPoista
  15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. MOI!

    Sulla on hienoja, loistokkaita otoksia! Pöytäkoneesta en voi sanoa, mutta ainakin läppärillä kuvissasi ei ole värien tms. suhteen moitteen sijaa! Käy jos ehdit, katsomassa omaa kuvablogiani: www.wiltterinvalokuvat.blogspot.com

    Kommentit ovat aina tervetulleita!

    VastaaPoista
  17. Wiltterin kuvia kannattaa vilkaista: kauniita, yksinkertaisia luontokuvia suoraan Suomen suvesta.

    VastaaPoista