23.5.2008

Herkkuhetki voikukassa

Klikkaa suuremmaksi, niin yksityiskohdat avautuvat!



Ensimmäinen kuvaharjoitus uudella lähikuvaukseen tarkoitetulla objektiivilla (Canon EF S 60/2.8 USM Macro). Tuntuu tosi hyvältä käteen, kevyt ja mukava käsitellä, toisin kuin 70 - 300 mm putki, jolla ennen kuvasin lähikuvatkin. Voikukkakin näytti houkuttavat kiemuraiset heteensä, joita en ennen huomannutkaan.


20 kommenttia:

  1. No niin! Nyt on makroiltu, ja värikkäästi! Mikä putki on käytössä?

    VastaaPoista
  2. Putki on mainittu tekstissä. Sinä ehdit kommentteinesi heti, kun vielä vaihdoin kuvia. :)

    VastaaPoista
  3. Sylkikuoriainenhan se siinä.

    VastaaPoista
  4. Vau. Onpa messevä väreineen ja yksityiskohtineen.

    VastaaPoista
  5. Ja taas nousee itselläni kuume, että josko hankkisi vihdoin itselleen ensimmäisen järkkärin... Katsoin tuossa Anttilan lehdestä Nikonin mainostettua D40:stä ja sitten tuplasti sen hintaista Canonin 450D:tä dpreview.comista rinnakkain - toisaalta IXUlla saa hyviä kuvia kunhan valoa riittää ja se kätevyys taskuun sopimisessa on mahtavaa. Pitäisi päättää mitähän tuosta oikein haluaisin?

    VastaaPoista
  6. Kyllä järkkärikuume on semmoinen, joka vie mennessään, ei sitä kannata vastustaa. ;) Voihan sen Ixuksen pitää pokkarina, joka kulkee aina taskussa.

    Järkkäri on siitä kiva, että siihen saa erilaisia objektiiveja, eli nälkä kasvaa syödessä. Nyt olen vallan ihastunut tähän lähikuvauslinssiin, joka näyttää pienetkin yksityiskohdat. Harjoitukset jatkuvat tänäänkin.... Käden vakautta tässäkin tarvitaan.

    PS Järkkäreiden hinta on mukavasti laskenut, ja hyviä merkkejä on paljon.

    VastaaPoista
  7. Joo, IXUsta en kyllä luovu, se tuossa plakkarissa on kyllä niin kätevä kun voi parissa sekunnissa missä vain ottaa suht hyvän kuvan.

    Pitää nyt taas tutkia tarjontaa ja
    vertailla ominaisuuksia. Tuntuu, että autofokus ja tollaiset keskeiset ominaisuudet hyvin toimivina automaattisina olisivat tärkeät, niin useinmiten voisi nopeasti ottaa riittävän hyvän kuvan.

    Mutta meneeköhän tuollaisessa käytössä sitten järkkärin monipuoliset ominaisuudet hukkaan mulla? Haluaisin kuitenkin vain sen isomman kennon tuoman laadunparannuksen ja lisänopeuden + laajakulmaa ja tarpeeksi jytyä zoomia kaikki samaan pakettiin. :-)

    Ja nyt on kyllä käyttöliittymän merkityksen huomannut, kun oon Canonin logiikkaan mieltynyt, niin Olympus tuntuu vaikeelta käyttää. Mutta onkohan Olyn valikkologiikka järkkäreissä sama kuin niissä muissa malleissa?

    VastaaPoista
  8. Mitä tarkemmin maailman näkee, sitä kauniimmaksi se näyttää muuttuvan.

    VastaaPoista
  9. Onneksi olkon, hyvän valinnan olet tehnyt. Erillinen makrolasi on siitäkin hyvä, että niissä on parempi rakenne kuin zoomeissa. Eikä sen käyttö ole kiellettyä muussakaan kuvaamisessa=)
    Nyt vain treenaamaan ja tarkkana syvyysterävyyden kanssa.
    Minä olen vielä melkoinen amatööri makrokuvailussa. Huono neuvomaan.
    Satura (Raija) on kyllä mielestäni mestari sillä alalla ja sin¨ä olet tulossa perässä kovaa kyytiä.

    VastaaPoista
  10. Timo,

    Olympuksesta en osaa sanoa mitään, sillä minulla on kokemusta vain Canonista, jossa riittää edelleen opettelemista. Mm. syväterävyyden säätämistä en ole vieläkään oppinut yrityksistä huolimatta. Se ei vain säädy, ja haluaisin, että kuvat olisivat hieman tarkkarajaisempia. Miten kummassa sen saa kamerassa vaikka pois päältä?

    Kootee,

    syväterävyyden kanssa tarkkana - kun vain osaisi. Kyse on siis siitä, etten osaa yhtään säätää syväterävyyttä. Syytän opaskirjaa, sillä olen kyllä lukutaitoinen. Miksi himputissa noissa järkkäreissä ei voi olla sellaista mahdollisuutta, että kuva on kauttaaltaan kirkas, eikä sumea niin, että siinä on vain muutama kirkas ja selkeä piste??

    VastaaPoista
  11. Oikein paljon onnea hankinnalle ja paljon makrokuvia! Arvasinkin parittelun sinua kiinnostavan :)

    VastaaPoista
  12. Iines, kyllä se ne syväterävyyden säädöt sinulle vielä selkävät.
    Hae kirjastosta joku vanha valolkuvausopas, niissä on yleensä asia selitetty selkeästi. Syväterävyyttä ei saa pois mistään kamerasta, se on aina objektiivin ominaisuus, siis kute olen aiemminkin sanonut seon se aukkoasia!!!!

    siis esim.f2,8 aukolla syvyysterävyyttä on aina vähiten ja f22 sitä on eniten. Siinä on sitten hankaluutena se, että valovoima häviää mitä pienempi (f22) aukko on joten saatat tarvita jo sitä jalustaa tai sitten täytyy olla kirkas päivä. Kokeile, laita vaikkapa tulitikkuja riviin pöydälle ja kamera jalusatalle.
    Säädä kamerasi aukon esivalinnalle ja ala kuvaamaan vaikkapa 2.4 ylöspäin aukkoon 22 asti. Niin pitäisi kuvissa näkyä syvyyssäädön vaikutus.

    VastaaPoista
  13. :D Kiitos Kootee selkeästä harjoituksesta! Kaivoin jo kamerani esiin. Kun vielä löytäisi tulitikkulaatikon talosta. :D

    Perhosia kuvatessa vaan on niin täpinöissään, ettei siinä paljon aukkoja asetella, ettei kohde karkaa. Mutta siis - aiheellinen muistutus ja palaan marssijärjestykseen. Teen harjoituksen vielä tänään, joko tikuilla tai takapihalla jollain pienellä kukkasella. Suurkiitos siis!

    VastaaPoista
  14. Kooteelle, jos reissuiltaan tämän ehtii lukaista, ja on tämä tarkoitettu muillekin tekniikasta kiinnostuneille

    Tein tuon tulitikkuharjoituksen runkoruusulla vaaleaa tiiliseinää vasten. Kuvasin siis ruusunnuppuryhmän, ja katsoin miten tiiliraidoitus taustalla muuttuu, kun kuvasin eri aukoilla, aloittaen 2.8 aina 32 asti.

    Suuri aukko eli 2.8 sumensi taustan yksiväriseksi vaaleankeltaiseksi mössöksi, ja kuta pienemmäksi aukko kävi ja f-luku suuremmaksi, sen selvemmin taustan tiiliraidoitus alkoi näkyä.

    Tosi hyvä harjoitus, ja palautti mieleen, miten syväterävyyttä voi halutessaan säätää.

    Vielä kun oppisi automaattisesti sen, mikä aukko missäkin oloissa on paras, esimerkiksi perhoskuvissa aurikoisella niityllä. Toisaalta mikä tahansa aukko kaikäy, ja kyse on vain taustan näkymisestä.

    Huomasin myös, että kamerassa on A-DEP-syväterävyysohjelma, erillisenä. Sitä kannattaa käyttää ryhmäkuvissa ja maisemissa, eli siinä on enemmän noita tarkennuspisteitä kuin muissa valinnoissa.

    VastaaPoista
  15. Onnea uudelle objektille:)
    Hyviä ovat ensimmäiset harjotuskuvat!
    Mielestäni ei kannata liika tuijottaa siihen syväterävyyteen.Mielestäni 5,0-6,3 on jo hyvä makrokuvissa.

    VastaaPoista
  16. OK, Iines! Nyt varmaan ymmärrät paremmin tuon syvyysterävyysasian.
    Siinä on vain kuvattaessa se huono puoli, että mikäli haluat syvyysterävyyttä makrokuviisi niin
    yleensä valotusaika menee käsivaralta liian lyhyeksi ja perhskuvissa taitaa olla jalustan virittlemine liian myöhäistä =D
    Sitten on myös toinen juttu, mitä pitempi optiikan polttoväli sitä lyhyempi on myös syvyysterävyysalue.
    Esim, laajakuvaoptiikalla saa helposti sellaisia kuvia joissa kokoalue on terävänä. Siinämielessä on ihan hyvä, että ostit lyhyen makron koska haluat kuviisi enemmän syvyysterävyyttä kuin taustan sumennusta. Minun 100 milliselläni se on huomattavasti hankalampaa.
    Minä olen vain sellainen rymyeetu etten pääse perhosten lähellekkään.

    Toivotaan, että täälläkin alkaisi lämmetä, kello on 11.15 ja lämpöä +6 joten ei siinä paljon perhoset lentele.

    VastaaPoista
  17. Tässä meni nyt kyllä taas syväterävyys vähän häränpyllyä, siis minun ajatuksissani. Ehdin nimittäin jo luulla, että syväterävyys on taustan sumentamista. Äh, vaikeaa on.

    Ostin tuolyhyen makron, koska ihastuin esitteen kuvaukseen, että sillä saa "luonnon pienoismaailman" kuvattua. Nyt jo, muutamien kuvien jälkeen haikailen vieläkin täydellisempää linssiä tähän tarkoitukseen..

    Ja se pitkä putki on siis korjattavana. Toivottavasti saadaan kuntoon, jotta pääsen tähtäilemään kauempaakin. Nyt tuntuu kuin jotain puuttuisi, kun repussa ei ole tätä objektiivia.

    VastaaPoista
  18. Olikin hyviä selityksiä noi syvyysterävyys yms jutut kooteellä! Tilasin tänään Sonyn A300:sen ja maanantaina pitäisi päästä kokeilemaan elämäni ekaa järkkäriä. Saa nähdä miten opin käyttämään.

    VastaaPoista
  19. Hienoa Timo, taidanpa ruveta seuraamaan kuviasi, jos panet niitä näytille!

    VastaaPoista